Tuesday 16 July 2013

Met pensioen gaan en naar Bulgarije verhuizen

Er is geen EU-wetgeving die bepaalt hoe er belasting moet worden geheven bij mensen die van het ene EU-land naar het andere verhuizen. Er zijn slechts nationale wetten en bilaterale belastingverdragen tussen landen.

De belastingverdragen verschillen aanzienlijk en er kan niet alles in worden behandeld. Inkomsten- en vermogensbelasting vallen er meestal wel onder, maar er zijn maar weinig verdragen die over successierechten gaan.

Er zijn echter enkele basisbeginselen die in de meeste gevallen van toepassing zijn op mensen die tijd doorbrengen in EU-landen buiten hun eigen land. Deze worden hieronder beschreven.

Als u meer dan zes maanden per jaar  doorbrengt in een ander EU-land, kunt u worden gezien als een fiscaal inwoner van dat land. Als dit het geval is, moet u wellicht belasting betalen aan dat land over uw totale inkomen wereldwijd - over uw pensioen en overig inkomen uit elke bron in of buiten dat land.

Als u minder dan zes maanden per jaar  doorbrengt in een ander land, wordt normaal gesproken alleen het inkomen dat daar wordt gegenereerd (zoals een pensioen) daar belast, omdat u een fiscaal inwoner van uw eigen land blijft, of van het land waar u normaal woont.

Uitzondering: pensioenen in de publieke sector worden gewoonlijk uitsluitend belast in het land van de overheid waar u in dienst was.

Dit is slechts een samenvatting van wat er gewoonlijk gebeurt. In sommige landen kunnen er uitzonderingen op de regel zijn. Bovendien heeft elk land zijn eigen regels over een fiscale woonplaats. Er moet altijd rekening worden gehouden met uw specifieke omstandigheden.
U kunt uw belastingkantoor of een Europese werkgelegenheidsadviseur om advies vragen.

Win voordat u naar het buitenland gaat verhuizen persoonlijk advies en informatie in over de inkomstenbelasting in het land waar u naar toe wilt verhuizen.

Als de belastingen in een bepaald EU-land hoger zijn voor buitenlandse belastingplichtigen, kan dit een schending van het EU-recht zijn. Als u zich gediscrimineerd voelt, kunt u persoonlijk advies inwinnen.

Ga na welk land uw fiscale woonplaats wordt, met name als u uw tijd verdeelt tussen meerdere landen. Sommige landen hebben een systeem met eerste en tweede woonplaats. Win ook informatie in over belastingtarieven en aftrekmogelijkheden. U kunt het belastingkantoor of een Europese werkgelegenheidsadviseur om advies vragen.

Raadpleeg voor informatie over overige belastingen in het land waar u nu woont de lokale belastingkantoren.

Als u er over denkt om onroerend goed in het buitenland aan te schaffen voor uw pensioen, win dan eerst informatie over de successierechten in.

De stelsels voor successierechten zijn zeer verschillend binnen Europa en het risico om in twee landen belast te worden zonder enige vergoeding voor deze dubbele belastingheffing is nog steeds zeer groot.

Neem contact op met het lokale belastingkantoor in uw nieuwe land als u aanvullende informatie nodig hebt.

Als u in het buitenland met pensioen gaat en wordt gezien als een fiscaal inwoner in uw nieuwe land, moet er bij u op dezelfde manier belasting worden geheven als bij ingezetenen van dat land.

Als een buitenlandse inwoner moet u gewoonlijk dezelfde belastingaftrek krijgen als de ingezetenen van het land. En onder bepaalde voorwaarden moeten premies voor sociale verzekeringen die u in uw land van herkomst betaalt, aftrekbaar zijn van de belasting in uw nieuwe land van verblijf. Als u zich gediscrimineerd voelt, kunt u persoonlijk advies inwinnen.