Thursday 24 October 2013

Ontdekkingstocht door Bulgarije

- Ga zwemmen in de Zwarte Zee. Bulgarije heeft een prachtige kustlijn van meer dan 370 km met heerlijke zandstranden. Bekende resorts zijn Sunny Beach, Golden Sands, Albena, Nesebar, het culturele en historische Varna en de mediterane havenstad Bourgas.

- Beklim Bulgarijes hoogste bergen. Georganiseerde alpinisme en klimtrips kun je boeken in Vratsa, Veliko Tarnovo, Trojan, Maliovitza en Roussenski Lom.

- Scheur de bergen af op de mountainbike. Voor mountainbike enthousiastelingen zijn geweldige mountainbikepaden te vinden in het Rhodopigebergte.

- Ontdek Bulgarijes 35.000 km aan wandelpaden. Je kunt in Bulgarije wandeltrips van één of twee weken dwars door de wilde bergen boeken. De trips zijn met een gids en je overnacht in berghutten, gasthuizen of op campings.

- Ga skiën. Bulgarije heeft goede skigebieden, zoals Quaint Bansko, dat in een historische stad aan de voet van het Piringebergte ligt, Pamporovo dat het meest zuidelijke skioord van Europa is, en Borovets in het Rilagebergte.

- Trek de natuur in. Bulgarije heeft voldoende natuur dat zeer de moeite waard is om te bezoeken, zoals de oude Bailusheva pijnboombossen en de kalksteenrotsen in het Pirin Nationaal Park, de zeven meren en het tiende eeuwse klooster in het Rila Nationaal Park en de waterval van Raiskoto Praskalo, de hoogste waterval van het Balkan schiereiland.

- Bind het zadel onder en ga paardrijden. Paardrijden is van oudsher zeer populair in Bulgarije en er zijn dan ook voldoende mooie routes die per paard kunnen worden afgelegd, zoals in de Donauvallei, in het Balkangebergte, het Rila- en Stara Planina- gebergte en de Rozenvallei.

- Ontspan je in één van de vele mineraalwater spa's van Bulgarije. De geneeskrachtige eigenschappen van het Bulgaarse mineraalwater zijn al eeuwenlang bekend. De oude complexen werden dichtbij de mineraalbronnen gebouwd en er is nu een overvloed aan hotels met spa's, vooral rond de Zwarte Zeekust.
  
- Ontdek de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Turkse architectuur van de hoofdstad Sofia, een stad vol met mooie musea, kerken, kunstgalerieen en operahuizen. Het beroemste plaatje van Sofia is waarschijnlijk de overweldigende, met bladgoud overkoepelde, Nevski Memorial Church, met de zesde eeuwse St Sofia en het Archeologische museum om de hoek.

- Bezoek de oude museumstad Veliko Tarnovo, de hoofdstad gedurende het Tweede Bulgaarse Imperium (1187-1393), en prachtig gelegen tussen drie heuvels die door de Yantrarivier worden doorkruisd.

- Ontdek de negen UNESCO werelderfgoedsites van Bulgarije, waaronder de geheel in tact zijnde vierde-eeuwse muurschilderingen in het graf van Thracian Kazanluk, het Sveshtari graf bij Razgrad en de Kloosters van de Rots van Ivanovo in de buurt van Rousse.

- Snuif de geur van rozen op in de Rozenvallei. Deze vallei vol met rozen is op zijn mooist in mei en begin juni wanneer de rozen in bloei staan. Dit is ook de periode dat in de verschillende dorpen in de streek een Rozenfestival wordt gevierd.

- Geniet van de beroemde wijnen van Melnik en omgeving. Deze kleine stad, met huizen uit de achttiende en negentiende eeuw is beroemd vanwege zijn wijnkelders.

- Wandel door de oude stad van Plovdiv. Deze tweede stad van Bulgarije wordt in tweeen verdeeld door de Maritsa rivier. Verdwaal hier in de smalle straatjes met kinderhoofdjes en breng een bezoek aan het Romeinse Amfitheater.

- Laat je fascineren door de enorme verzameling muurschilderingen, houtsnijwerken, oude wapens en perkamenten bijbels bij het Rilaklooster op zo'n 120km van Sofia.

- Onderzoek het Batchkovoklooster, op 8km van Plovdiv. Dit klooster werd in de 11de eeuw gebouwd en er bevinden zich tvandaag de dag een aantal zeldzame fresco's, pictogrammen, manuscripten en muntstukken.